X

Sort by: Alphabet

Otizm Nedir?

Otizm Farkındalık Günü sebebiyle Çocuk Psikiyatrı Uzm. Dr. Özlem Şireli Bingöl, otizmi yazdı. Genetik bir hastalık olan otizm nasıl tespit edilir, anne ve babalar neler yapmalıdır, otizm ile nasıl yaşanır? Uzm.Dr. Özlem Şireli Bingöl hastalığı tüm ayrıntılarıyla yazdı.

 

OTİZM NEDİR?

Otizm, nöro-psikiyatrik bir hastalıktır. Otizmli kişi, sosyal iletişim ve etkileşimlerinde açık değildir. Dil becerilerinin gelişiminde gecikme görülebilir veya hiç gelişmeyebilir. Bunun yanı sıra basmakalıp davranış, ilgi ve aktiviteler de görülür.

En sık görülen belirtileri; sosyal iletişim ve dil becerilerinin kısıtlı olmasının yanı sıra soyut algılamada da kısıtlılık ve öğrenme güçlükleri görülür. Otizmli kişi günlük aktivitelerde örneğin; oturduğu sandalye yerinin değişmesi gibi durumlarda aşırı tepki gösterir. Tekrarlayıcı - stereotipik davranışlar (kanat çırpma, kendi etrafında dönme gibi) en sık görülen belirtilerdir. Göz temasının az olması veya hiç olmaması, etrafındaki insanların varlığını fark etmeme-yokmuş gibi davranma, kendisine seslenildiğinde her seferinde o yöne bakmama, hareket eden cisimlere aşırı ilgi duyma, konuşulan kelimeleri tekrarlama, ses tonunu ayarlamada zorluk (bağırarak veya farklı tonlamalarda konuşma), donuk yüz ifadesi otizmde görülebilen diğer belirtilerdir.

 

OTİZMİN NEDENLERİ NELERDİR?

Yapılan çalışmalar bilinen en önemli nedenin genetik etmenler olduğunu gösteriyor. Otizmde, bazı genetik değişimlere bağlı olduğu düşünülen beyin değişiklikleri ön plandadır. Ancak yine de otizme özgü özel bir beyin bölgesi bozukluğu tespit edilememiştir. Otizm, tuberoskleroz, frajilX , fenilketonüri gibi nörolojik ve genetik hastalıklarla birlikte görülebilmektedir.

 

OTİZMLİ ÇOCUKLA YAŞAM

Otizm doğuştan gelen genetik bir hastalıktır. Belirtileri en sık 1 -2 yaş civarında kendini gösterir. Bazen normal giden bir gelişim sürecinin arkasından da belirtiler ortaya çıkabilir. Anne ve babalar çocuklarında otizm belirtisi görmeleri halinde hızla bir çocuk psikiyatri uzmanına danışmalılar. Bilimsel verilerin de desteklediği üzere, erken tanı tedavi sürecini olumlu etkiler. Anne ve babaların tanının netleştirilmesi ve tedavinin düzenlenmesi sürecinde, doktor ve özel eğitmenlerle iş birliği içinde olması oldukça önemlidir. Tedavi açısından; profesyonellerden destek almak, çocuğun eğitimine destek olmak sürecin daha etkili ve hızlı olmasını sağlayacaktır.

 

 

                                                                                                                Uzm.Dr. Özlem ŞİRELİ BİNGÖL

                                                                                                                          Çocuk Psikiyatrisi

 

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri