X

Sort by: Alphabet

Parkinson Nedir?

Eli titreyen herkes parkinsondan şüphelenmeli mi? Parkinson için geliştirilmiş bir tedavi var mı? Hastalık genelde kaç yaşından sonra başlıyor. Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Berna Öztürk “Parkinson hastalığını” yazdı.

 

Parkinson nedir?

Parkinson, beyinde hücre kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Nörodejenerasyon adı verilen bu kayıp dopamin eksikliğine yol açar. Dopamin hareketlerimizin akıcı ve planlı olmasını sağlayan bir maddedir. Bu yüzden parkinson hastalığında hareketi etkileyen belirtiler ön plandadır.

 

Parkinson kaç yaşından sonra, nasıl kendini gösterir?

Hastalık genellikle 50 yaş üzerinde görülmektedir. Genç yaşta oluşuyorsa sebebi genetik olabilir. Hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, kambur duruş, elde titreme, donuk yüz ifadesi en sık rastlanan belirtilerdir. Kol ve bacaklarda, gövdede rigidite adı verilen katılık olabilir. Titreme genellikle tek elde başlar, istirahat sırasında belirgindir, hareketle azalır. Küçük adımlarla yürüme, yürürken kendiliğinden hızlanma, denge kayıpları görülür, sık düşmeler olabilir. Konuşma yavaşlar, yüzde mimikler azalır. Hareketle ilgili belirtilere hastalarda kabızlık, ciltte kuruma, uyku bozuklukları, depresyon eşlik edebilir.

 

Parkinson tedavisi nasıldır?

Parkinson yıllar içinde ilerleyici bir hastalıktır, zamanla belirtiler kötüleşebilir. Doğru tedavi ve düzenli takiple pek çok hasta normal hayatını yıllarca sürdürebilmektedir. Erken tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Tedavide her hastaya göre farklı ilaç düzenlemeleri ve yan etkilere yönelik bilgilendirmeler önemlidir. Yan etkilerden dolayı ilaçların bırakılması hastalık belirtilerinin tekrar ortaya çıkmasına neden olur. Bazı durumlarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır, ancak ilk seçenek değildir.

 

 

                                                                                                                                                   Uzm.Dr. Berna ÖZTÜRK

                                                                                                                                                         Nöroloji Uzmanı

11-04-2016
Nöroloji

Nöroloji Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri