X

Sort by: Alphabet

Keten Tohumu

Keten, 30-100 cm boylarında, mavi çiçekli ve tek yıllık bir kültür bitkisidir. Tohumları, 4-6 mm uzunlukta, yumurta biçiminde, yassı, parlak, kırmızımtırak esmer renkli, kokusuz, yağlı ve lezzetlidir. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, kanser önleyici gıdalar arasına aldığı ve üzerinde çalışılmasını öngördüğü 6 bitkisel materyalden birisi olarak keteni belirlemiştir.

 

Keten tohumunun besin değeri ve koruyucu etkisi onun karmaşık doğasından kaynaklanmaktadır. Bu bileşenlerin, tüketilen doza, zamana ve sıklığa bağlı olarak hem yararlı hem de zararlı etkileri görülebilir. Keten tohumu genel olarak öğütülmemiş (tüm) tohum, öğütülmüş tohum ve keten tohumu yağı şeklinde bulunur.

 

Keten tohumunun içerdiği yağ asitleri (omega 3-6-9) vücut sıcaklığının korunması, miyelin kılıflarının yapılması, dokuların korunması ve enerji üretimi için hayati önem taşımaktadır.

Keten tohumu yağı, kronik kabızlığa karşı da kullanılır.

Posa olarak keten tohumunun kullanıldığı bir çalışmada günlük 50 g keten tohumu alımı ile bağırsak hareketlerinin haftada %30 oranında arttığı görülmüştür.

 Keten tohumunun suda çözünebilir lifleri kan glukoz düzeyini sabit tutmaya yardımcı olabilmektedir

Keten tohumu insulin salgısını teşvik ederek glisemik indekste azalmaya neden olabilir.

Keten tohumu proteinleri bazı gıda sistemlerinde küf gelişimini engellemek amacıyla kullanım olanağına sahiptirler, ayrıca güçlü bir antioksidan ve farklı hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici bir maddedir.

 

Ürün

Enerji(kcal)

a- linolenik asit (g)

Toplam diyet lifi (g)

Çözünür lif (g)

Sekoisolarikiresinol diglukosid (mg)

Öğütülmemiş (tüm) tohum

454,5

22,7

27,3

6,82

8,8

Öğütülmüş tohum

450,0

22,5

27,5

6,88

6,4

Keten tohumu

885,7

57,1

0,0

0,00

0,0

 

Dyt. Umay BİRBEN

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Bahat Hastanesi (Sultangazi) - 0212 594 58 68

 

17-02-2017
Beslenme ve Diyet