X

Sort by: Alphabet

Alerji

ALERJİ NEDİR?

 

Alerji , kişinin bazı maddelere karşı aşırı duyarlı olmasıdır.  Kişide alerji geliştiren maddeye alerjen denir. Çevremizdeki pek çok masum gözüken madde alerjen olabilir. En sık rastladığımız alerjenler ev tozu akarları, küfler, mantarlar, polenler ve hayvan tüyleridir.

 

ALERJİK HASTALIKLAR NELERDİR?

 

Alerjenlerin en sık neden olduğu hastalıklar; alerjik astım, alerjik rinit(saman nezlesi), alerjik konjonktivit (göz nezlesi) ve alerjik dermatittir (cilt alerjisi). Hastalar hassas oldukları alerjene maaruz kaldıklarında şikayetleri gelişir. Burun akıntısı-tıkanıklık, hapşırık, burunda kaşıntı, gözlerde kaşıntı, öksürük, nefes darlığı ve ciltte kaşıntılı döküntüler sık görüllen şikayetlerdendir.

 

 

ALERJİK ASTIMDA HANGİ TANI YÖNTEMLERİ KULLANILIR?

 

Alerjik astım veya alerjik rinit olan hastalarda öncelikle Prick Deri Testi  uygulanmaktadır. Bu test hastanın ön kol derisi üzerine sık görülen alerjenlerin sıvı şeklinde damlatılması, ardından gelişen cilt reaksiyonunun doktor tarafından yorumlanmasıdır. Ayrıca hastalarda kanda alerjenler bakılabilir. Gerekli hastalada astımı değerlendirmek üzere akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi istenebilir. 

 

TEDAVİ PLANI NASIL OLMALIDIR?

 

Alerjik hastalıklarda öncelikle hasta tespit edilen alerjenden uzaklaşmalıdır. Şikayetlerin kontrolü için hekim tarafından önerilen ilaçları düzen içerisinde kullanmalıdır. Seçili hastalara alerji için immunoterapi (aşı tedavisi) de denenebilir.

 

ALERJİ AŞISI NEDİR?

 

Alerji aşılarının içinde hastanın alerjisi olan maddedin kendisi düşük dozlarda bulunur. Hastaya her uygulanışta verilen doz arttırılarak, hastanın allerjenle karşılaştığında ortay çıkan alerjik şikayetlerin kontrolü hedeflenir. Böylece hastanın o alerjen maddeye karşı duyarsızlaşması hedeflenir. Dozlar düşük seviylerde arttırılarak yan etki gelişimi kontrol altında tutulur ve aşının etkinliğini göstermesi yaklaşık 1 yıllık programın bitimindedir. Uzun süreli koruyuculuk sağlayabilmesi için aşı programları genellikle 5 (beş) yıl sürdürülür. Bu aşı sürecinde ve tedavi bitiminde de hastanın alerjenden korunmaya devam etmesi gerekir.

 

 

                                                                                                                            Uzm.Dr. Ebru DUYGU

                                                                                                                        Göğüs Hastalıkları Uzmanı

                                                                                                   

 

 

31-10-2017

Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri