X

Sort by: Alphabet

Bronkoskopi Nedir?

Bronkoskopi, Göğüs Hastalıkları uzmanı tarafından akciğer ve solunum yollarının  bronkoskop adı verilen kameralı bir görüntüleme aleti ile incelenmesidir. Kliniğimizde fleksibl (esnek) bronkoskop kullanılmaktadır. Bu alet uzun, esnek, kabaca bir kalem kalınlığında, ucunda parlak bir ışık bulunan bir hortuma benzer. Bronkoskopi ile doktorunuz ağız ya da burundan solunum yollarınıza girerek boğazı, gırtlağı, ana nefes borusunu (trakea) ve alt solunum yollarını (bronşlar) inceler.

 

Bronkoskopihem akciğer hastalıklarının tanısında, hem de bazı hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Ne Zaman Bronkoskopi Yapılır?

 

-Hastada ağızdan kan gelmesi / nefes darlığı / uzun süreli öksürük olduğunda

-Akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografide (BT) akciğerde şüpheli görünüm veya göğüs boşluğundaki lenf bezlerinde büyüme saptandığında

-Akciğer hastalıklarının tanısı için  akciğer dokusu veya mukus (balgam) örneği almak gerektiğinde

- Akciğer kanseri tanısı ve evrelemesi için

-Havayolunu tıkayan nesneleri çıkarmak için

- Havayollarının daralmış ve sorunlara neden olan alanlarını tedavi etmek için

 

Bronkoskopi genel olarak planlı – uygun şartlar sağlandığında yapılan bir işlemdir. İşlem öncesi en az 4-6 saat tam açlık-susuzluk şarttır.  Planlanan işlemin detaylarına göre lokal anesteziyle beraber bilinçli sedasyon veya genel anestezi altında uygulanabilir. Anestezi sebebi ile hastanın yanında refakatçisi olmalıdır. İşlem sırasında ağrı hissedilmez. Bronkoskopi sırasında solunum yolları incelenerek gerek görüldüğünde yıkama (lavaj) uygulanabilir veya akciğer dokusundan yada lenf bezlerinden biyopsi alınabilir. Gelişebilecek öksürük ihtiyacı ve nefes darlığı hissi kolayca ilaçlarla kontrol altına alınabilir. İşlem genel olarak 30dk sürmekte fakat işlem öncesi hazırlık ve işlem sorası anestezinin etkisi geçene kadarki  gözlem sebebi ile hastanede geçen süre 2-3 saati bulabilmektedir. Özel bir durum yoksa yatış gerektirmez ve yarım günlük süreçte hasta alınan örneklerin laboratuar sonuçları poliklinikten takip edilmek üzere taburcu edilir.

 

 Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Uzm.Dr. Ebru DUYGU

 

16-11-2017

Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri