X

Sort by: Alphabet

Zatürre (Pnömoni)

Kış aylarında sıkça görülen akciğer infeksiyonlarından biri de zatürredir. Ölüme sebep olan hastalıklar arasında tüm dünyada hatırı sayılır yeri olan zatürrenin tıbbi adı pnömonidir. Pnömoni çeşitli mikroplara (bakteri, virüs,mantar, parazit) bağlı olarak gelişen akciğer iltihabıdır. Tabi ki her mikrobik alt solunum yolu infeksiyonu  zatürre  ile sonlanmaz. Zatürre herkes de görülebilir, fakat özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayıcı bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında zatürre olasılığı artmaktadır.

Öksürük, balgam çıkarma, ateş ve göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerdir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de ileri vakalarda görülebilir.

Zatürre belirtileriyle gelen hastalar muayene edildikten sonra çoğunlukla akciğer grafisi ve basit  kan tahlili ile tanı konur. Ağır zatürre durumunda veya hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı kan testleri, bilgisayarlı tomografi,  balgam testleri ve bazı hastalarda bronkoskopi gibi ileri incelemeler gerekebilir.

Zatürre tedavisi hastanın genel durumuna göre ayaktan yönlendirilebileceği gibi hastanede yatış hatta yoğun bakım ünitesinde gözlem ve solunum desteği gerektirebilir. Tedavide ana ilaç antibiyotik ve buna destek (ağrı kesici , ateş düşürücü, nefes açıcılar, sıvı) ilaçlar verilebilir. Balgam tetkiklerinde her zaman zatürreye sebep olan mikrop belirlenemeyebilir. Yine de hastanın genel durumuna ve zatürrenin şiddetine göre en uygun antibiyotik ivediyetle başlanmalıdır. Tedavi süreci içerisinde gereklilik halinde antibiyoterapi değiştirilebilir. Genel yaklaşım ateşin düşmesini takiben 1 hafta daha antibiyoterapinin devamı yönündedir. Ama bazı mikroplar yada hastanın eşlik eden diğer hastalıklarının bulunması durumunda süre uzatılabilir.

Zatürre sürecinde Göğüs Hastalıları hekimi tedavi ve kontrol dönemlerinin belirler. Zatürre tedavisi mümkün ve klinik yanıtı çabuk alınan bir hastalıktır. Fakat başka akciğer hastalıklarının başlangıçta kendini zatürre ile gösterebiliceği yada zatürreyi taklit edebileceği de unutulmamalıdır.  

 

 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Uzm.Dr. Ebru DUYGU

 

 

05-01-2018

Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri