X

Sort by: Alphabet

Domuz Gribinden Nasıl Korunuruz?

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

İnfluenza A H1N1 denen virüsün neden olduğu esas olarak domuzlarda salgına yol açan bir grip türüdür.  Kuş gribi ve insan gribine yol açan virüse benzer yapıdadır.

 

NASIL BULAŞIR VE YAYILIR?

Öncelikle domuzlara  temas eden kişilere bulaşır. İnsandan insana da bulaşma potansiyeli vardır. Gripler gibi yayılır. Mikrop vücuda deriden giremez. Burun, ağız, sonlum yolundan ve gözden vücuda girer. İnsandan insana, hapşurma ve öksürme ile saçılan damlacıklar yoluyla bulaşır. El teması da önemlidir.  Saçılan damlacıklar kafelerde masalarda, tutulan kapı kollarında yaklaşık 2 saat canlı kalabilirler. Hastalar, belirtiler görülmeden 1 gün önce ve hastalık boyunca domuz gribi enfeksiyonu yayabilirler. Domuz gribi, insandan insana bulaştığı için uluslar arası salgınlar (pandemi) gerçekleşebilir.

 

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mevsimsel gribe benzeyen, ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, yaygın vücut ağrısı gibi belirtiler gösterir.  Çocuklarda uyku hali, hareketlilikte azalma, sık ve hızlı soluma, dudak ve parmaklarda morarma görülebilir.  Bazen ishal ve kusma da görülebilir.  Diğer grip hastalıklarında, ileri yaş ve vücut direnci düşük kişilerde (şeker, kalp hastaları), akciğer enfeksiyonu ve zatürre görülürken, domuz gribi virüsünün kendisi sonlum yetmezliğine yol açan akciğer hastalığı oluşturabilir. Risk grubunda olan kişilerle temasta bulunanlara bulaşma ihtimali yüksektir ve genç erişkinlerde daha sık görülür ( 25-45 yaş ).

 

KORUNMA YÖNTEMLERİ!

En önemli önlem ellerin yıkanmasıdır.  İyi beslenme, bol sıvı ve meyve tüketmek, uykusuz kalmamak, düzenli fiziksel aktivite, stresten uzak yaşam gibi genel sağlık önlemlerini almalıyız. Hasta veya hastalık şüphesi taşıyan kişilerle yakın temastan, el sıkışmaktan, öpüşmekten kaçınmalıyız. Kesin koruma aşı ile olabilir. Domuzlara yapılan aşı mevcuttur. 

 

TEDAVİSİ VAR MI?

Klasik gripte olduğu gibi oseltamivir veya zanamivir kullanılır. Tedaviye erken başlanırsa (ilk 2 gün) olumlu sonuçlar alınır.Böyle viral enfeksiyonlarda %100 iyileştiren tedavi mevcut değildir. İlaçlarınızı doktorunuzun kontrolünde kullanmalısınız.  

 

BULAŞMAMASI İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı ve bir kez kullanılan mendil hemen çöpe atılmalıdır.
Eller gün içinde bir sebep olmasa da sabunlu su ile iyice yıkanmalı. Özellikle tuvaletler olmak üzere, kapı kollarına, umuma açık yerlerdeki masa, sandalye, toplu taşımalardaki tutulan yerlere her temastan ve insanlarla tokalaştıktan sonra eller mutlaka yıkanmalı. Eller ağıza ve buruna götürülmemelidir. Su ve sabuna ulaşılamazsa alkollü temizleyiciler de kullanılabilir. Hastalığı taşıyan kişilerden uzak durulmalı. Eğer hastaya yaklaşmak zorundaysanız mutlaka maske takmak gerek. Hasta kişiler doktor kontrolünde tedavi edilmeli, kesinlikle okula, işe gitmemeli, toplu taşıma kullanmamalı. 

 

 

                                                                                                                      Uzm.Dr. Cafer KÖŞKEROĞLU

                                                                                                                          İç Hastalıkları Uzmanı

                                                                                                    Batı Bahat Hastanesi (İkitelli) - 0212 471 33 00