Hamilelikte Beslenme Tüyoları
Hamilelikte annenin doğru beslenmesi bebeği için hayati önemdedir. Kaliteli bir hamilelik dönemi geçirmek, o günlerinizi hep keyifle hatırlamak için mutlaka diyetisyenden profesyonel destek almalısınız.
Gebelikten en az 3 ay önceden gebelik için hazırlık yapılmaya başlanması bebek ve anne sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Anne adayı gebelik süreci başlamadan en az 3 ay önce kan tahlili yaptırmalı ve eksik vitamin – mineral kaynakları takviye edilmelidir.
Hamilelik döneminde fazla kilolar gebelik dönemi boyu sıkıntı yaratabilmektedir. Gebelik diyabeti (Gestasyonel Diyabet) ve gebelik hipertansiyonu gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Gebelik diyabeti durumu ise iri bebek, polihidramnios, erken doğum, akciğer olgunluğunda gecikme, erken doğum, kalp anormallikleri yönelme riskini arttırmaktadır.
Hamilelik döneminde hamileliğe başlarken ki kilosuna bağlı olarak kilo alımı sınırı 9 – 14 kg arasında olması normal olarak kabul edilir. Kilo kontrolü için düzenli dengeli beslenmeye geçilmeli aylık takiplerle listeler düzenlenmeli.
Fazla kilo alımı gibi yetersiz kilo alımı da anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bilinçsizce her besine saldırmak yerine dengeli bir şekilde besin gereksinimleri karşılanmalı. Fazla kilo alımı ile birlikte hipertansiyon, gebelik şekeri oluşabilir. Normal – sezaryen doğum zorlaşabilir. Gebelik krampları oluşabilir.
Fazla tuzlu besinler ( turşu, salamura, zeytin), kafein içeren besinler (çay, kahve) ve alkol az tüketilmeli.
Midenin boş kalmaması önemlidir. Bu yüzden ara öğünler düzenlenmelidir. Ara öğünlerde mideyi çok şişirmeyecek ayran süt gibi besinler tercih edilmeli.
Bir öğünde çok fazla besin çeşidi birbirine karıştırılmamalı.
Kolay sindirilen besinleri tercih edilmeli.
Çok sulu besinler yemeklerle değil ara öğünlerde tüketilmeli.
Yemek yemeye en uygun zamanda başlanılmalı eğer bulantı anı varsa geçmesi beklenmeli.
Baharatlardan uzak durulmalı.
Yürüyüş, yüzme gibi anneyi yormayıp zinde tutacak sporlar tercih edilmeli (Doktorunuzdan konuyla ilgili onay almayı ihmal etmeyin).
Somon, ton balığı, sardalye, beyaz balık, alabalık ve uskumru gebelik döneminde tüketilebilir. Bu balıklar besleyici özelliklerinin yanı sıra folik asit yönünden de zengindirler. Hem yüksek omega 3 yağ asitlerine sahip hem de civa oranları oldukça düşüktür.
Hamilelik döneminde folik asit alımı çok önemlidir. Özellikle bulgur tüketimi folik asit miktarını arttıracaktır.
- Bulgur çorbası
- Etli sulu yemek
- 1 su bardağı yoğurt veya süt
Son olarak anne adaylarına birkaç pratik tavsiyede bulunmak isterim;
- Özellikle açık satılan besinlerden hijyen açısından uzak durun.
- Her gün düzenli egzersiz yapın en ideal egzersiz yüzme ve yürüyüştür.
- Çok yağlı, çok şekerli besinler tüketmeyin.
Her gün 2 - 3 porsiyon süt - yoğurt tüketilmeye özen gösterin.
Dyt. Dilara KARACA
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Beslenme ve Diyet Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri
- Yeme Bozuklukları ve Doğru Beslenme
- Diyet İçin Hastalanmayı Beklemeyin!
- Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
- Hamilelikte Beslenme Tüyoları
- Dilara Karaca ile Sağlıklı Beslenme Tüyoları
- Çocuklarınızın Beslenme Çantasında Neler Var?
- Metabolik Sendrom ve Diyet Tedavisi
- Glisemik İndeksi Düşük Gıdalarla Beslenmenin Faydaları
- Kış Mevsimine Özel Beslenme
- Zinde Kalmak İçin Beslenme Önerileri
- Bağırsak Dostu Bakteriler: Probiyotikler
- Kış Mevsimine Özel Beslenme
- Sağlıklı Beslenme Önerileri
- Gebelikte Diyabet
- Emziklilik Döneminde Beslenme
- Keten Tohumu
- Chia Tohumu
- Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı