Aşırı Kıllanma (Hirsutismus)
Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzmanımız Gyn.Op.Dr. Mehmet Özmen kadınların korkulu hastalıklarında
Kadınlarda aşırı tüylenme ve kıllanma erkeklere özgü hormonlara bağlı olarak görülür. Kadınların %5-10 gibi bir oranında rastlanır. Aşırı tüylenmeye maruz kalan bölgeler; üst dudak, çene, kulak, kol, karın bölgesi, sırt ve meme.
Erkeklik hormonu fazlalığı aynı zamanda kadınlarda sivilceye de (akne) sebep olur.
Aşırı kıllanma birçok nedene bağlı gelişebilir. Bu rahatsızlığı cildiye, kadın doğum ve dahiliye hekimleri birlikte değerlendirmelidir. Tüylenme şikayetlerine adet düzensizliği de eşlik ederse sorunun jinekolojik olma ihtimali yüksektir.
AŞIRI KILLANMANIN SEBEPLERİ
Aşırı kıllanmanın sebebi hormon sağlayan yumurtalık, böbrek üstü ve benzeri bezlerin olağandışı çalışması olabilir. Kadınlarda aşırı kıllanmanın en büyük sebebi polikistik over hastalığıdır. Fazla miktarda erkeklik hormonu salgılanması sonucu kadınlarda adet düzensizliği de görülür.
Doğum kontrol haplarının polikistik over hastalığına sebep olduğu ile ilgili söylentiler yeni üretilen haplar ile ortadan kalkmıştır. Hatta hastalığın tedavi seçeneklerinden birisi doğum kontrol ilaçlarıdır.
NASIL TANI KONUR?
Hekim öncelikle tüylenmenin derecesini saptamak için muayene eder. Sonrasında androjen seviyesini görmek için gerekli kan testlerini ister. Ultrason aracılığıyla yumurtalıklardan kaynaklı bir sebep olup olmadığı saptanır. Androjen seviyesi dışında yumurtalık hormonlarının kontrolü de tanıyı destekler sonuçlar verir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi sebebe yönelik olmalıdır. İlaç tedavisi erkeklik hormonunu baskılayıcıdır. Fazla kıllar lazer epilasyon gibi yöntemlerle yok edilir. Ama bu yöntem ancak ilaç tedavisinden sonra faydalı olur. İlaç tedavisi var olan kılları azaltmaz, sadece yenilerinin çıkmasını engeller.
Gyn.Op.Dr. Mehmet ÖZMEN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Bahat Hastanesi (Sultangazi) - 0212 594 58 68