Soğuk Algınlığı (Nezle)
Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı şikayetleri de artmaya başladı. Soğuk algınlığına neler sebep olur, hastalığın doğal yollardan tedavisi mümkün mü, ilaçla tedavi ne kadar sürer?
İç Hastalıkları Uzmanımız Uzm.Dr. Ömer Boduroğlu, her kış mevsimi en az bir kere başımıza gelen soğuk algınlığı üzerine yazdı.
Soğuk algınlığı (nezle) burun ve boğazda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. 200’den fazla virüs bu hastalığa neden olabilmektedir. Hastalığın en sık nedeni %40 oranla ‘Rino’ virüslerdir. Soğuk algınlığı son derece bulaşıcıdır, hastalık havadan damlacıkla ya da ellerin ağız, burun ve göze temasıyla bulaşır.
Soğuk algınlığı kimlerde görülür?
Soğuk algınlığı her yaşta görülebilir. 6 aya kadar olan bebeklerde anneden gelen koruyucu antikorlar bebeği soğuk algınlığı virüslerine karşı korur. Daha sonra annenin antikorları düşünce çocuklar hasta olmaya başlar. Süt çocukluğu döneminde ortalama; yılda 6-8 kez soğuk algınlığı geçirilmesi normaldir. Okula başladıktan sonra bu sayı biraz daha artar yılda 8-10’a ulaşır. Yaş ilerledikçe nezle atakları azalır. Erişkinlerde yılda 2-4 nezle atağı normaldir.
Kimler risk altındadır?
Soğuk algınlığı geçiren kişilerle yakın temas, hijyen eğitiminin eksik olması, el yıkama alışkanlığının yetersiz olması, sigara kullanımı ya da sıkça sigara içilen ortamda bulunmak, kalabalık ve iyi havalanmayan mekanlar hastalığın yayılımını arttırır. Kreş, yuva, ana okulu gibi çocukların toplu bulundukları yerler de hastalığın kolay yayılmasını kolaylaştırır.
Soğuk algınlığı şikayetleri nelerdir?
Hastalık bir, iki günlük kuluçka süresinin sonunda ortaya çıkar, en sık görülen şikayetler; hafif ateş, boğaz ağrısı - yanma - gıcıklanma - kaşınma hissi, burun akıntısı, burunda doluluk, koku ve tat duyusunun bozulması, hapşırık, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık - sulanma, baş ağrısı, yorgunluk ve kırıklık hissidir.
Soğuk algınlığı tanısı nasıl konur?
Soğuk algınlığı teşhisi hastanın şikayetleri ile konur. Genellikle ileri laboratuvar testlerine gerek olmaz ancak tedaviye rağmen şikayetlerde azalma olmazsa ileri tetkik ve inceleme istenebilir.
Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?
Soğuk algınlığı şikayetleri genellikle 10 gün kadar sürer. Bebeklerde, yaşlılarda ve kronik bir hastalığı olanlarda bu süre uzayabilir. Hastalığın belirli bir tedavisi yoktur. Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavi, şikayetlerin hafifletilmesine yönelik olarak yapılır. Bol sıvı alımı, burun tıkanıklığını azaltır, odaya nemlendirici koymak öksürüğü azaltır ve nefes almayı kolaylaştırır, tuzlu suyla burun temizliği burun tıkanıklığını, akıntıyı ve kulak tıkanıklığını azaltır, basit analjezik ve ağrı kesiciler (parasetamol vb.) kas eklem ağrılarını azaltır ve ateşi düşürür. Soğuk algınlığı ilaçları 2 yaş altında kullanılmamalıdır. İleri yaş çocuklarda dikkatli kullanılmalı ve 3 günden uzun süreli kullanılmamalıdır.
Soğuk algınlığının doğal yöntemlerle tedavisi nasıl yapılır?
Boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı için; nane – limon kaynatmak, öksürüğü kesmek için; zencefilli bal ya da tarçınlı ballı süt, boğaz ağrısı ve öksürüğe ilaç olarak da limonlu ıhlamur tüketilebilir. Soğuk algınlığı süresini kısaltmak için C Vitamini takviyesi yapılmalıdır. Bu saydığımız doğal tedavi yollarına ek olarak, soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletmek için ayrıca ekinezya çayı da içilebilir.
Soğuk algınlığı komplikasyonlara yol açar mı?
Hastalık genelde 1 hafta - 10 gün içinde iyileşir. Hastalık genellikle komplikasyon gelişmeden düzelir, ancak nadiren de olsa komplikasyonlar gelişebilir. En sık görülen komplikasyonları; sinüslerin iltihabı (sinüzit), orta kulak iltihabı (otit) ve akciğer enfeksiyonu bronşittir. Hastada geçmeyen baş ağrısı, iltihabi burun akıntısı, ateş, kulak ağrısı ve akıntısı, giderek artan balgamlı öksürük gelişmesi komplikasyonların habercisidir.
Soğuk algınlığından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?
Soğuk algınlığı 200’den fazla virüs ile meydana geldiği için aşı üretimi mümkün olmamıştır. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu hijyen kurallarına dikkat etmektir. Genel hijyen kurallarını özetlemek gerekirse;
- Eller sıklıkla yıkanmalı, ağız, burun ve gözle temas etmemelidir
- Bulunduğunuz ortamı sıklıkla havalandırılmalı
- Sigara içilmemeli ve sigara içilen ortamda durulmamalı
- Hasta kişilerle temas edilmemeli
- Hasta çocuklar okula gönderilmemeli
- Çocukların ağızına götürdükleri oyuncaklar paylaşılmamalı ve sık sık temizlenmeli
Uzm.Dr. Ömer BODUROĞLU
İç Hastalıkları Uzmanı
Batı Bahat Hastanesi (İkitelli) - 0212 471 33 00