X

Baş Harfine Göre Doktor Arama

Hemanjiom

 

Yenidoğan dönemin en sık görülen tümörlerinden biri olan “Hemanjiom” tehlikeli bir tümör türü müdür? Tedavisi mümkün mü? Başka bir hastalığın habercisi midir?

Plastik Cerrahi Uzmanı, Uzm.Dr. Mehmet Çifci merak edilenleri yazdı.

 

Hemanjiom Nedir?

Hemanjiomlar, damar endotel hücrelerinin iyi huylu tümörleridir. Cilt üzerinde kırmızı-pembe renk değişikliklerine sebep olurlar. Genellikle doğumda bulunmazlar. Yenidoğan döneminin ilk 2 haftasında ortaya çıkarlar. Yenidoğan döneminde en sık görülen tümörlerden biridir. En sık görüldüğü yerler ise baş ve boyun bölgeleridir.

 

Hemanjiom nasıl ilerler?

Hemanjiomlar ilk 6 - 8 ayda hızlı bir şekilde büyüme gösterirler. Tümör cildin üst tabakalarına doğru yayılır ve koyu kırmızı renk alır. Yaklaşık 1 yaşına kadar en büyük durumlarına gelirler. 1 yaşından sonra gerileme dönemi başlar. Gerileme dönemi 5 - 10 yaşlarına kadar devam eder. Çocukların yaklaşık %50’sinde cilt tamamen normale döner ve hemanjiomlar kaybolur.

Hemanjiom gelişen çocukların anne ve babası oldukça telaşlıdırlar. Hekimler tarafından durumun iyi huylu bir tümöre bağlı olduğu ve tama yakın iyileşme potansiyelinin olduğu iyi anlatılmalıdır. Hemanjiom gelişen bebekler belli aralıklarla poliklinik kontrollerinde değerlendirilmelidir. Bu kontroller sırasında mutlaka bebeğin ve tümörün fotoğrafları çekilir. Bu sayede gelişimi takip edilir. Hemanjiomun yerleşimi ayrı bir önem arz eder. Göz, burun, kulak ve ağız gibi bölgelere yerleşen hemanjiomlar, hem kanamaya hem de organ fonksiyonunu bozmaya meyillidir. Bu durumda tümörün ameliyat ile alınması planlanabilir. Diğer tüm durumlarda çocuklar 9-10 yaşlarına kadar kontol altında olmak şartı ile takip edilebilir.

 

Nasıl ve kim tarafından tedavi edilir?

Çıkarılması gereken hemanjiomlar için birçok yöntem mevcuttur. Cerrahi olarak çıkarılması, lazer tedavileri ve damar daraltıcı işlemler bu tedavi şekillerinden bazılarıdır. Hemanjiom lezyonu meydana geldiğinde “Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı” tarafından değerlendirilmeli, kontrollerde bebeğin fotoğrafları çekilmeli ve aileye bilgi verilmelidir. Doktorla doğru iletişim ailenin bu dönemi atlatmasına da yardımcı olacaktır.

 

                                                                                                                                 Uzm.Dr. Mehmet ÇİFCİ

                                                                                                                                 Plastik Cerrahi Uzmanı

 

Estetik, Plastik ve Rek. Cerrahi Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri