Hamilelikte Çay, Kahve Tüketimi
Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi çay ve sohbetlerin olmazsa olmazı kahve. Günlük beslenme rutinimizin iki demirbaşı acaba hamileler için faydalı mı, yoksa zararlı mı? Ne kadar tüketilmeli, fazla içilirse anneye ve bebeğe zararı dokunur mu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanımız Gyn.Op. Dr. M. Ali Serkan Özkul çay ve kahve ile ilgili merak edilenleri yazdı.
Hamilelik, fazlası ile dikkatli edilmesi gerekilen bir süreçtir. Beslenme alışkanlığı da, hamilelik boyunca ilk dikkat edilmesi gerekilen hususlardandır. Her dönemde önemli olan beslenme alışkanlığı hamilelik sürecinde anne sağlığı ve bebeğin gelişimi için hayati önemdedir.
Hamileyken çay, kahve içmenin zararı var mı?
Çay ve kahvenin toplumumuzda çok sık tüketildiği herkesçe malum. Fazla içilen çay ve kahve hamilelik döneminde bazı sorunlara sebep olabilir. Bunun sebebi de çay ve kahvenin içinde bulunan kafeindir. Hamilelikte fazla tüketilen kafein bebeğin gelişiminde gerilemeye sebep olur. Anne adaylarının, hamilelik dönemi boyunca kafein içerikli besinlerden günde 200 mg’dan fazla tüketmemelidir.
Kafein maddesinin en büyük etkenlerinden birisi; vücutta bulunan demir emilimini önlemesidir. Bebeğin gelişimi için demir oldukça önemli bir maddedir. Bu yüzden hamilelik dönemi içerisinde çay ya da kahve alınımına fazlasıyla dikkat edilmelidir.
Hamilelik döneminde sadece siyah çay tüketilmesi mi zararlıdır?
Hamilelik boyunca siyah çay tüketimi, çayın yapılması sırasında uygulanan işlemlerden ve içerisinde bulunanlardan dolayı zararlıdır. Çayın üretim evrelerinden birisi olan soldurma işleminde, çayda bulunan kafein seviyesini yükseltir. Fakat hamilelik dönemi içerisinde yalnızca siyah çay değil, yeşil çay gibi bitkisel çayların da fazla içilmesi zararlı olabilir. Çünkü bu bitki çaylarının içindeki maddeler, hamilelik döneminde yaşanan kasılmaların çoğalması, düşük ve ölü doğum gibi riskleri de beraberinde getirir.
Açık çay için
Hamilelik döneminde sadece açık ve limonlu çay tüketilebilir. Çay içmekten vazgeçemiyorum diyen anne adayları gün içerisinde bir bardak çay ya da bir fincan kahve tüketebilir. Anne adayı, dünyaya sağlıklı bir çocuk getirmek istiyorsa, kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Kafein içerikli gıdaların, hamilelik dönemi içerisinde fazla miktarda alınması halinde, bebeğin beyin gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir.
Normalde günde 300 mg ile sınırlandırılan kafein miktarı hamilelik söz konusu olduğunda 200 mg’a düşer. Çay ve kola içinde de bulunan kafein fazla alındığında bebeğin düşük kiloda doğmasına neden olur.
1- Bir kupa hazır kahve: 100 mg kafein
2- Bir kupa filtre kahve: 140 mg kafein
3- Bir orta boy latte veya cappuccino: 140 mg kafein
4- Bir kupa çay: 75 mg kafein
5- Bir kutu kola: 40 mg kafein
6- Orta boy kutu kahveler: 250 mg civarı kafein içerir.
Ancak her markanın farklı tarifi olacağından üreticilere kafein miktarını sormak gerekir.
Gyn.Op.Dr. Mehmet Ali Serkan ÖZKUL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Batı Bahat Hastanesi (İkitelli) - 0212 471 33 00