Glisemik İndeksi Düşük Gıdalarla Beslenmenin Faydaları
Glisemik İndeksi Düşük gıdalarla beslenmenin faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Umay Birben “Glisemik İndeksi Düşük Gıdalar” hakkında yazdı.
GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALARLA BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Glisemik indeks nedir?
Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini ne kadar yükselttiğini belirleyen bir ölçüttür. Yiyeceklerin içindeki karbonhidrat miktarları eşit olsa da kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır.
Glisemik indeks nasıl hesaplanır?
Glisemik indeks; 50 gram karbonhidrat içeren test yiyeceğinin iki saat içerisinde oluşturduğu kan glikozu artış alanını, aynı miktarda karbonhidrat içeren referans yiyeceğin oluşturduğu kan artış alanına kıyaslanmasıdır. Karbonhidrat içeren besinler değerlendirilerek en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır.
Glisemik indeksi hangi etmenler etkiler?
Glisemik indeks değerini, nişastanın yapısındaki farklılık, diyet posası, besin öğesi olmayan etmenler, yağ-protein içeriği, yiyeceğin emilimi ve içeriği, yiyeceğin yapısı ve yiyeceklere uygulanan işlemler, yavaş yemek yemek etkiler.
Posası yüksek besinlerin glisemik indeksi, posa içeriği daha az olan besinlere göre yüksektir. Taneli yenenlerin ezilmiş olanlarına, az pişirilenlerin çok pişmiş olanlara göre, piştikten sonra hemen yenenlerin, bekleyip soğuduktan sonra yenenlere göre glisemik indeksleri daha düşüktür.
Yüksek glisemik indeksli yiyecekler zararlı mıdır?
Glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenmek şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına sebep olur. Ayrıca insülin direnci ve şişmanlık riskini arttırır. Kan şekerini çok arttırdığı gibi insülin hormonunu da çok yükseltir.
Neden düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenmeliyiz?
Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmek yağ depolarının azalmasına ve vücut yağının yakılmasına neden olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun yanında doygunluğu arttırır, ağırlık kaybını kolaylaştırır ve kan, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür.
GLİSEMİK İNDEKS TABLOSU
|
|||
Yüksek glisemik indeksli (kötü karbonhidratlar) |
Düşük glisemik indeksli (iyi karbonhidratlar) |
||
Kızarmış patates |
95 |
Tahıllı /kepekli ekmek |
50 |
Patates püresi |
95 |
Kepekli pirinç |
50 |
Beyaz ekmek |
95 |
Bezelye |
50 |
Bal |
90 |
Şekersiz tahıllı gevrek |
50 |
Havuç (pişmiş) |
85 |
Kepekli makarna |
40 |
Mısır gevreği, patlamış mısır |
85 |
Taze meyve suyu |
40 |
Şeker |
75 |
Çavdar ekmeği |
40 |
Beyaz ekmek |
75 |
Süt ürünleri |
35 |
Mısır |
70 |
Mercimek/nohut |
30 |
Bisküviler |
70 |
Havuç (çiğ) |
30 |
Çikolata/ gofret |
70 |
Taze meyve |
30 |
Haşlanmış patates |
70 |
Çikolata (%60’tan fazla kakaolu) |
22 |
Pirinç |
70 |
Yeşil sebzeler |
15 |
Muz |
60 |
Domates |
15 |
Kuru meyve |
60 |
Limon |
15 |
Reçel |
55 |
Mantarlar |
15 |
Dyt. Umay BİRBEN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Bahat Hastanesi (Sultangazi) - 0212 594 58 68
Beslenme ve Diyet Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri
- Yeme Bozuklukları ve Doğru Beslenme
- Diyet İçin Hastalanmayı Beklemeyin!
- Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
- Hamilelikte Beslenme Tüyoları
- Dilara Karaca ile Sağlıklı Beslenme Tüyoları
- Çocuklarınızın Beslenme Çantasında Neler Var?
- Metabolik Sendrom ve Diyet Tedavisi
- Glisemik İndeksi Düşük Gıdalarla Beslenmenin Faydaları
- Kış Mevsimine Özel Beslenme
- Zinde Kalmak İçin Beslenme Önerileri
- Bağırsak Dostu Bakteriler: Probiyotikler
- Kış Mevsimine Özel Beslenme
- Sağlıklı Beslenme Önerileri
- Gebelikte Diyabet
- Emziklilik Döneminde Beslenme
- Keten Tohumu
- Chia Tohumu
- Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı