X

Baş Harfine Göre Doktor Arama

Glisemik İndeksi Düşük Gıdalarla Beslenmenin Faydaları

Glisemik İndeksi Düşük gıdalarla beslenmenin faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Umay Birben “Glisemik İndeksi Düşük Gıdalar” hakkında yazdı.

 

GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALARLA BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Glisemik indeks nedir?

Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini ne kadar yükselttiğini belirleyen bir ölçüttür. Yiyeceklerin içindeki karbonhidrat miktarları eşit olsa da kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır.

Glisemik indeks nasıl hesaplanır?

Glisemik indeks; 50 gram karbonhidrat içeren test yiyeceğinin iki saat içerisinde oluşturduğu kan glikozu artış alanını, aynı miktarda karbonhidrat içeren referans yiyeceğin oluşturduğu kan artış alanına kıyaslanmasıdır. Karbonhidrat içeren besinler değerlendirilerek en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır.

Glisemik indeksi hangi etmenler etkiler?

Glisemik indeks değerini, nişastanın yapısındaki farklılık, diyet posası, besin öğesi olmayan etmenler, yağ-protein içeriği, yiyeceğin emilimi ve içeriği, yiyeceğin yapısı ve yiyeceklere uygulanan işlemler, yavaş yemek yemek etkiler.

Posası yüksek besinlerin glisemik indeksi, posa içeriği daha az olan besinlere göre yüksektir. Taneli yenenlerin ezilmiş olanlarına, az pişirilenlerin çok pişmiş olanlara göre, piştikten sonra hemen yenenlerin, bekleyip soğuduktan sonra yenenlere göre glisemik indeksleri daha düşüktür.

Yüksek glisemik indeksli yiyecekler zararlı mıdır?

Glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenmek şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına sebep olur. Ayrıca insülin direnci ve şişmanlık riskini arttırır. Kan şekerini çok arttırdığı gibi insülin hormonunu da çok yükseltir.

Neden düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenmeliyiz?

Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmek yağ depolarının azalmasına ve vücut yağının yakılmasına neden olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun yanında doygunluğu arttırır, ağırlık kaybını kolaylaştırır ve kan, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür.

 

 

GLİSEMİK İNDEKS TABLOSU

 

 

Yüksek glisemik indeksli (kötü karbonhidratlar)

Düşük glisemik indeksli (iyi karbonhidratlar)

Kızarmış patates

95

Tahıllı /kepekli ekmek

50

Patates püresi

95

Kepekli pirinç

50

Beyaz ekmek

95

Bezelye

50

Bal

90

Şekersiz tahıllı gevrek

50

Havuç (pişmiş)

85

Kepekli makarna

40

Mısır gevreği, patlamış mısır

85

Taze meyve suyu

40

Şeker

75

Çavdar ekmeği

40

Beyaz ekmek

75

Süt ürünleri

35

Mısır

70

Mercimek/nohut

30

Bisküviler

70

Havuç (çiğ)

30

Çikolata/ gofret

70

Taze meyve

30

Haşlanmış patates

70

Çikolata (%60’tan fazla kakaolu)

22

Pirinç

70

Yeşil sebzeler

15

Muz

60

Domates

15

Kuru meyve

60

Limon

15

Reçel

55

Mantarlar

15

 

 

 

                                                                                                                            Dyt. Umay BİRBEN

                                                                                                                      Beslenme ve Diyet Uzmanı

                                                                                                      Bahat Hastanesi (Sultangazi) - 0212 594 58 68

 

20-05-2016
Beslenme ve Diyet