Akciğer Kanserinin Farkında Mısınız?
Modern dünyada, akciğer kanseri en sık karşımıza çıkan kanser tipidir. Erkeklerde en sık birinci, kadınlarda ise en sık ikinci kansere bağlı ölüm nedenidir.
Akciğer kanseri; akciğer dokusundaki yapısı değişmiş hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle gelişir. Akciğerde ortaya çıkan kitle (tümör) önce burada büyür, daha sonra komşu organlara ve sistemik dolaşım ile uzak organlara (beyin, karaciğer, böbreküstü bezleri, kemik vs) yayılır. Bu yayılmaya da metastaz adı verilir.
Önceleri tahminen söylenen bir bilgi iken, artık tamamen biliyoruz ki akciğer kanseri için en önemli risk faktörü sigaradır. Hatta pasif sigara içiciliği bile artık risk faktörü kabul ediliyor. Ayrıca puro, tütün kullanımı, asbestli ortamda bulunmak diğer risk faktörleri olarak sayılıyor.
AKCİĞER KANSERİ HASTALARININ ŞİKAYETLERİ NELERDİR?
Hastaların en sık şikayetleri; öksürük, kanlı balgam, ses kısıklığı, göğüs ağrısı, kilo kaybı ve nefes darlığıdır. Akciğer kanseri tanısında sıklıkla uygulanan yöntemler; direkt grafi bilgisayarlı tomografi, kan tahlilleri, balgam tetkiki, bronkoskopik inceleme ve biyopsidir. Yine de kanserin sinsi bir hastalık olduğu ve tamamen sessiz seyredebileceği; bu sebeple de hastalara ileri evrede teşhis konması da olasıdır.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ
Tedavide hastalığın evresinde (ilerleme durumu), hastanın genel durumu ve yaşı belirleyicidir. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yaygın tedavi seçenekleridir. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin azaltılması adına atılacak ilk adım sigara -tütün kullanımının bırakılmasıdır. Yapılan çalışmalarda şikayeti olmayan sigara içen bireylerde uygulanacak tarama testlerinin yararı gösterilemiyor. Fakat yukarıda belirtilen şikayetlerin varlığında, sigara kullanım öyküsü olan hastaların akciğer kanseri taraması için Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmesi oldukça önemli ve hayatidir.
Uzm.Dr. Ebru DUYGU
Göğüs Hastalıkları Uzmanı