Bağırsak Dostu Bakteriler: Probiyotikler
İlk olarak Rus bilim adamı Elie Metchikoff tarafından 1900’lü yılların başında Kafkaslarda yaşayan insan ömrünün uzun olmasının nedeni araştırılırken, uzun yaşamın kefir tüketimine bağlı olabileceği düşünülmüştür ve sonrasında yoğurttaki probiyotikleri (laktik asit bakterileri) bularak Nobel Ödülünü almıştır.
PROBİYOTİK NEDİR ?
Latince de "yaşam için" anlamına gelen probiyotikler yeterli tüketildiğinde insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır.
On adet sınıfa ayrılan probiyotikler yararlı bakterilerin çoğalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kanser türlerinden özellikle kolon kanserinden korunma, bağırsak sistemini düzenleyerek kilo verme, ülser tedavisi ve süt ve ürünlerine alerjide etkin rol almaktadır.
PROBİYOTİKLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
-Yoğurt
-Kefir
-Süt Asidi
-Süt Yağı
-Ekşi Krema
-Eski Peynirler
PROBİYOTİKLER HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALIDIR?
-Zararsız ve güvenilir olmalı
-Yüksek oranda canlı organizma içermeli
-Bağırsakta canlı kalabilmeli ve aktivitesini devam ettirebilmeli
-Besinlere eklemede ve klinikte kullanımı güvenli olmalı
Tadı olumsuz etkilememeli
Raf ömrü boyunca canlı kalabilmeli
ÇOCUKLARDA PROBİYOTİK KULLANIMI
Batı ülkelerinden bebek mamalarına ilave edilen probiyotikler çocuklar içinde güvenlidir. Günlük kullanım dozu günlük 1-3 gram arasında değişir. Bu değer yetişkinler 5-15 gramdır.
Probiyotikler özellikle prematüre bebeklerde hastane enfeksiyonuna karşı koruyarak oluşabilecek bağırsak rahatsızlıklarını önlemektedir.
YAŞLILARDA PROBİYOTİK KULLANIMI
Günümüz nüfusunun % 25’inden fazlasını oluşturan yaşlılar için birçok hastalık risk faktörü durumundadır.
Yaşlılara hastalık riskini azaltan probiyotik içeren fermente süt ürünlerini tüketmeyi önermeliyiz. Probiyotik yoğurtlar laktoz, protein, yağ, folik asit, kalsiyum, B vitamini ve fosfordan zengindir; osteoporoza karşı önlemde ilk akla gelen besinlerdendir.
Dyt. Umay BİRBEN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Bahat Hastanesi (Sultangazi) - 0212 594 58 68
Beslenme ve Diyet Bölümü İle İlgili Sağlık Bilgileri
- Yeme Bozuklukları ve Doğru Beslenme
- Diyet İçin Hastalanmayı Beklemeyin!
- Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
- Hamilelikte Beslenme Tüyoları
- Dilara Karaca ile Sağlıklı Beslenme Tüyoları
- Çocuklarınızın Beslenme Çantasında Neler Var?
- Metabolik Sendrom ve Diyet Tedavisi
- Glisemik İndeksi Düşük Gıdalarla Beslenmenin Faydaları
- Kış Mevsimine Özel Beslenme
- Zinde Kalmak İçin Beslenme Önerileri
- Bağırsak Dostu Bakteriler: Probiyotikler
- Kış Mevsimine Özel Beslenme
- Sağlıklı Beslenme Önerileri
- Gebelikte Diyabet
- Emziklilik Döneminde Beslenme
- Keten Tohumu
- Chia Tohumu
- Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı